Σχετικά με την Λέσχη Κατασκόπων του 21ου Αιώνα

Λέσχη: Σύμφωνα με τα ετυμολογικά λεξικά, λέσχη [η] είναι ο χώρος όπου συγκεντρώνονται, συχνάζουν πρόσωπα συνδεδεμένα με κάποια κοινά ενδιαφέροντα ή συμφέροντα και αναπτύσσουν κοινές δραστηριότητες. Κατ’ επέκταση συνηθίζεται επίσης να ονομάζονται “λέσχη” το σύνολο των προσώπων που πραγματοποιούν τις συγκεκριμένες κοινές δραστηριότητες.

Κατάσκοπος: Εδώ τα ετυμολογικά λεξικά δίνουν μεγάλο βάρος στη στρατιωτική έννοια της λέξης. Όμως πρωταρχικά κατάσκοπος [ο - η] είναι αυτός / ή που παρακολουθεί κάτι ή κάποιον επίμονα και διακριτικά. Μ’ αυτήν την αρχική έννοια οι “κατάσκοποι” είναι, γενικά μιλώντας, αναρίθμητοι και πολλών ειδών, κρυφοί και φανεροί.

21ος αιώνας: Παρότι η μέτρηση των αιώνων φαίνεται κοινότοπη υπάρχουν σοβαρές και αξιοσέβαστες αντιρρήσεις. Απ’ την μεριά μιας πολιτικής (και όχι αριθμητικής) ταξινόμησης των ιστορικών περιόδων. Σύμφωνα μ’ αυτήν την προσέγγιση, ο 20ος αιώνας αρχίζει είτε με την Κομμούνα του Παρισιού είτε με τις εργατικές επαναστάσεις στην Ευρώπη, στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του 1910. Και τελειώνει (ο 20ος αιώνας) με την παγκόσμια εξέγερση της περιόδου 1965 - 1975. Ανάλογα με την αφετηρία ο 20ος αιώνας ήταν είτε μακρύς είτε σύντομος· καίριος ωστόσο για τον επόμενο, τον 21ο αιώνα.
Υιοθετούμε αυτήν την προσέγγιση: ο 21ος αιώνας (λέμε ότι) αρχίζει “κάπου εκεί” στη δεκαετία του 1970, και φυσικά δεν ξέρουμε πότε (και πως) θα τον τελειώσει· ούτε τι θα κληροδοτήσει τον επόμενο, τον 22ο...

Η Λέσχη Κατασκόπων του 21ου αιώνα είναι ένα εγχείρημα που ξεκίνησε την άνοιξη του 1999 με αρχική φιλοδοξία να δημιουργηθεί μια μεγάλη βάση δεδομένων τεκμηρίωσης των κινηματικών απόψεων και κριτικών, με υλικό απ’ τις καθεστωτικές (αστικές) εφημερίδες. Από 4 έως 7 εφημερίδες (αυτές με την μεγαλύτερη κυκλοφορία) και αρκετά αγγλόφωνα sites αποδελτιώνονταν για πολλά χρόνια σε καθημερινή βάση αναλυτικά, δημιουργώντας συν τω χρόνω ένα μοναδικό ηλεκτρονικό αρχείο.
Στη συνέχεια, με την διαδοχική προσθήκη συντρόφων και συντροφισσών, η Λέσχη Κατασκόπων του 21ου αιώνα άρχισε να αποκτάει καινούργιους τομείς, εξίσου απαιτητικούς: μια δανειστική βιβλιοθήκη υποστηριζόμενη από ηλεκτρονικό αρχείο, που αριθμεί (αυτήν την στιγμή τέλη του 2013) περισσότερους από 5.000 τίτλους βιβλίων πολιτικού, θεωρητικού και ιστορικού περιεχομένου, σε μια ευρύτατη γκάμα απόψεων· έναν τομέα μνήμης υποστηριζόμενο επίσης από ηλεκτρονικό αρχείο που περιλαμβάνει χιλιάδες αφίσες, προκηρύξεις, έντυπα κάθε είδους, όλου του πολιτικού φάσματος απ’ την άκρα αριστερά ως την αναρχία / αντιεξουσία, και με χρονικό βάθος δεκαετιών· και έναν τομέα εκδόσεων με 28 τίτλους (τέλη του 2013).
Η Λέσχη Κατασκόπων του 21ου αιώνα, σε πείσμα των πολλών δυσκολιών που έχει αντιμετωπίσει, αποτελεί μια απτή έκφραση εκείνου που λέγεται κινηματική ανταγωνιστική αυτοοργάνωση. Στηρίζεται αποκλειστικά στην (χωρίς κανένα υλικό αντίκρυσμα, χρηματικό ή άλλο!) δουλειά των μελών της και των υποστηρικτών της, χρηματοδοτείται αποκλειστικά απ’ τις συνδρομές των μελών της και τις δικές της δραστηριότητες, ενώ σημαντική είναι η συμβολή (τόσο στο υλικό όσο και στην υποστήριξη του εγχειρήματος) φίλων της και δωρητών. Παρέχει τις υπηρεσίες της μόνο για κινηματικούς σκοπούς, χωρίς ιδεολογικές ή πολιτικές διακρίσεις και αποκλεισμούς, και πάντα υπό την προϋπόθεση του σεβασμού στους λειτουργικούς της κανόνες.
Τα μέλη της Λέσχης “παρακολουθούν”, με την ιδιαίτερη επιμονή που απαιτεί το εγχείρημα, πλευρές της εποχής τους: του 21ου αιώνα. Κι όταν οι αρχαιολόγοι του 22ου ή του 23ου αιώνα ανακαλύψουν την δουλειά της Λέσχης, θα ξύνουν το κεφάλι τους...

[ Δείτε όλες τις εκδόσεις της Λέσχης Κατασκόπων του 21ου Αιώνα. ]

κορυφή