Αυτονομία

Barricada

 

Ασκήσεις επί χάρτου;

Τέτοια εποχή ένα χρόνο πριν, ο χώρος που προορίζεται να στεγάσει το τζαμί στον Βοτανικό είχε καταληφθεί από μια ντουζίνα γραφικούς ακροδεξιούς, με τις ευλογίες της παρακρατικής συμμορίας και όχι μόνο. Η εκκένωση της κατάληψης, που συνοδεύτηκε από τις συνήθεις αριστερές κορώνες περί της ελευθερίας στην άσκηση θρησκευτικών δικαιωμάτων, έμοιαζε με προσπάθεια να τηρηθούν τα προσχήματα. Λίγους μήνες μετά, η αποφασισμένη κατασκευή του τζαμιού έχει κολλήσει κάπου στην γραφειοκρατία και η πρώτη-φορά-αριστερά δοκιμάζει έναν άλλο δρόμο προς τον αντιμουσουλμανισμό, αυτόν της αντιτρομοκρατίας.

Το θέαμα της «ισλαμικής τρομοκρατίας» έχει συντηρηθεί στην ελλάδα - ελλείψει επιθέσεων (προς το παρόν;) -  χάρη στον τράνζιτ χαρακτήρα της χώρας. Τα σενάρια και οι πληροφορίες για τζιχαντιστές που έχουν περάσει από δω για να καταλήξουν να πραγματοποιήσουν επιθέσεις στις ευρωπαϊκές μητροπόλεις, με πιο πρόσφατο παράδειγμα την Βαρκελώνη, αναμένεται να πυκνώσουν, αφού ο ISIS χάνει στην Συρία και οι μαχητές του επιστρέφουν στην Ευρώπη (και) μέσω Ελλάδας. Πρώτης τάξεως ευκαιρία να συνδεθούν ξανά οι προσφυγικές ροές με τον κίνδυνο των τζιχαντιστών, φέρνοντας στο νου τις περίφημες δηλώσεις Καμμένου. Στις αρχές του καλοκαιριού, η ελ.ας. φρόντισε να κάνει ξανά επίκαιρη τη σύνδεση, διαρρέοντας τα «μυστικά» σχέδια για ένα αόρατο δίκτυο πληροφοριοδοτών μέσα στα κέντρα κράτησης. Ακολουθώντας το παράδειγμα της ιταλικής και της γερμανικής αστυνομίας, η αντιτρομοκρατική απασχολεί σε καθεστώς «ειδικού συνεργάτη» ήδη μερικές δεκάδες μετανάστες που στο άμεσο μέλλον θα τριπλασιαστούν και έχουν αποστολή να εντοπίζουν τα «ριζοσπαστικά» στοιχεία μέσα στα κέντρα κράτησης.

Οι ίδιοι οι σύμβουλοι των μπάτσων και οι «ειδικοί» της αντιτρομοκρατίας παραδέχονται όμως ότι σχεδόν ποτέ οι δράστες των επιθέσεων δεν είναι περαστικοί. Και πάλι σύμφωνα με την ευρωπαϊκή εμπειρία, στρέφονται στους μόνιμους κατοίκους και στα άτυπα τζαμιά στα οποία συχνάζουν. Σε καλοκαιρινή «απόρρητη» έκθεση των ειδικών υπηρεσιών της ελ.ας., γίνεται λόγος για «κηρύγματα μίσους» σε περίπου δέκα από τα 80 άτυπα τζαμιά που λειτουργούν στην Αττική. Κάτω από τους πηχυαίους τίτλους όμως που αναπαράγει ο βόθρος των ακροδεξιών site, βρίσκει κανείς ασαφείς αναφορές για «συμπάθεια» προς τον ISIS, αλλά ακόμα και για σχέσεις με τους Αδελφούς Μουσουλμάνους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα του πώς ασήμαντες ειδήσεις φτάνουν στα μήντια με τρομολαγνικούς τίτλους, είναι η πρόσφατη σύλληψη τεσσάρων ατόμων από το Μπαγκλαντές. Υποτίθεται ότι είχαν δημιουργήσει «πολιτοφυλακή» που προσπαθούσε να επιβάλει τη σαρία στην περιοχή της πλατείας Κολιάτσου. Στην πράξη αυτό σήμαινε κάποιες παρατηρήσεις σε γυναίκες για το ντύσιμό τους. Άλλωστε το γεγονός ότι οι τρεις από τους τέσσερις αφέθηκαν ελεύθεροι αποκάλυψε τη (μη) σοβαρότητα της υπόθεσης.

Κάπως έτσι, με γενικόλογες εκθέσεις, άρθρα και επερωτήσεις στη βουλή, εδραιώνεται και αναπαράγεται το φαντασιακό της ισλαμικής απειλής. Κι αυτό το κλίμα έρχονται να επιβεβαιώσουν οι ειδικές προληπτικές ασκήσεις της αστυνομίας για το ενδεχόμενο τρομοκρατικής επίθεσης. Η πρώτη, με το κωδικό όνομα Τυφώνας, πραγματοποιήθηκε στις αρχές Ιουλίου με τη συμμετοχή 70 αξιωματικών από κρίσιμες υπηρεσίες. Η συνέχειά της, αυτή τη φορά με ρεαλιστικά σενάρια και ανάπτυξη δυνάμεων στο κέντρο της πόλης, θα πραγματοποιηθεί μέσα στον Οκτώβριο. Εκτός από τις ασκήσεις, το συντονιστικό κέντρο διαχείρισης κρίσεων της ελ.ας. εξέδωσε ειδική ανάλυση που αφορά επιχειρησιακό σχέδιο για το ενδεχόμενο μαζικών ανθρώπινων απωλειών. Τέτοιες ασκήσεις και εκθέσεις κατά πάσα πιθανότητα προετοιμάζουν το έδαφος για μελλοντικές «μαύρες» επιχειρήσεις ελληνικών και ξένων υπηρεσιών ασφαλείας, σαν αυτές που είδαμε στο παρελθόν με τις απαγωγές και τις ανακρίσεις χιλιάδων Πακιστανών.

Όλα αυτά είναι σε κάποιο βαθμό δείγματα του αντιπολιτευτικού ρόλου που έχει παίξει η αστυνομία σε διάφορες περιόδους της φαιοροζ διακυβέρνησης. Είναι επίσης μια προσπάθεια να ευθυγραμμιστούν οι εσωτερικές στρατηγικές με τις ευρωπαϊκές αντιτρομοκρατικές οδηγίες. Πάνω απ’όλα όμως αποδεικνύουν τη συνέχεια του κράτους και της προτεραιότητας που θέτει στον έλεγχο των μεταναστευτικών κοινοτήτων. Ελλείψει άλλων δομών αφομοίωσης, η δημόσια τάξη γίνεται το προνομιακό πεδίο διαλόγου με τους πιο συντηρητικούς και νομοταγείς εκπροσώπους των κοινοτήτων. Η απειλή του τζιχαντισμού γίνεται το πρόσχημα για τον έλεγχο των άτυπων τζαμιών που αποτελούν τους κύριους τόπους αναπαραγωγής και συνάντησης για τους μουσουλμάνους μετανάστες. Η δουλειά που γινόταν βίαια και απροκάλυπτα τα χρόνια της εργολαβίας της παρακρατικής συμμορίας, έχει περάσει τώρα στα χέρια των μπάτσων και των υπηρεσιών πληροφοριών. Υποτίθεται ότι η κατασκευή του επίσημου τζαμιού θα δικαιολογούσε αυτή την αλλαγή φρουράς και τον ασφυκτικό έλεγχο των ανεπίσημων χώρων. Τελικά η αριστερή εκδοχή της αντιτρομοκρατίας δε χρειάζεται προς το παρόν τέτοια πατήματα. Ελπίζουμε από την άλλη να μη χρειαστεί άμεσα πιο απτές αποδείξεις του τζιχαντιστικού κινδύνου. Αν και προφανώς το μόνο που περνάει από το χέρι μας, είναι η έγκαιρη προετοιμασία για παν ενδεχόμενο...

 
 
       

Αυτονομία 2021