Σημαντική αύξηση της απασχόλησης στον κλάδο της εστίασης

Ακόμα και μέσα στην κρίση τα ελληνικά αφεντικά της εστίασης (καφέ, εστιατόρια, φαστφουντάδικα) αυξάνουν τις δουλειές τους. Άρα και τα κέρδη τους. Το γκρέμισμα του βασικού μισθού στα επίπεδα που βρίσκεται σήμερα, η μαύρη εργασία και η εργοδοτική αυθαιρεσία μέσα στις δουλειές αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για τους επιχειρηματίες αυτού του τόπου να δοκιμαστούν στον πλέον ανταγωνιστικό κλάδο της εστίασης.

Σημαντική αύξηση της απασχόλησης στον κλάδο της εστίασης

Επαγγελματικές διεξόδους και ευκαιρίες απασχόλησης σε συγκεκριμένους κλάδους αλλά και περιφέρειες της χώρας, εντός της κρίσης, διαπιστώνει μελέτη του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), επισημαίνοντας μάλιστα ότι, προκειμένου να επισπευσθεί η ανάκαμψη, θα ήταν σκόπιμο οι διαθέσιμοι πόροι αντί να διατίθενται σε στοχευμένες χωρικά και κλαδικά, δράσεις.

Οργανώνοντας τα στοιχεία της απασχόλησης κατά κλάδο και περιφέρειες και συγκρίνοντας το πρώτο τρίμηνο του 2008 με το αντίστοιχο διάστημα του 2015, το ΚΕΠΕ διαπιστώνει ότι ο κλάδος της εστίασης παρουσιάζει σημαντική αύξηση σε 5 περιφέρειες της χώρας, και ακολουθούν οι κλάδοι της φυτικής – ζωικής παραγωγής και θήρας, βιομηχανίας τροφίμων, λιανικού εμπορίου και καταλυμάτων.

Αναλυτικά, αύξηση της απασχόλησης το 2015 σε σχέση με το 2008 διαπιστώνεται στον κλάδο της εστίασης, και συγκεκριμένα στις περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας – Δυτικής Θράκης, Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, Δυτικής Ελλάδας και Κρήτης. Σε τέσσερις περιφέρειες εντοπίζεται αύξηση της απασχόλησης στους κλάδους της φυτικής – ζωικής παραγωγής και θήρας (Ανατολική Μακεδονία – Δυτική Θράκη, Κεντρική Μακεδονία, υπόλοιπη Στερεά Ελλάδα και Βόρειο Αιγαίο) όπως και της βιομηχανίας τροφίμων (Θεσσαλία, Ηπειρος, Αττική και υπόλοιπη Στερεά Ελλάδα). Σε δύο περιφέρειες καταγράφεται αύξηση της απασχόλησης στο λιανικό εμπόριο (Ανατολική Μακεδονία – Δυτική Θράκη και Νότιο Αιγαίο), καθώς επίσης και στα καταλύματα (Κεντρική Μακεδονία και Νότιο Αιγαίο). Σε μία περιφέρεια διαπιστώνεται θετικό πρόσημο στην απασχόληση στους κλάδους της παραγωγής βασικών μετάλλων (υπόλοιπη Στερεά Ελλάδα), κατασκευής δρόμων, σιδηροδρομικών γραμμών, κοινωφελών υδροδοτικών, ηλεκτροδοτικών, τηλεπικοινωνιακών και λιμενικών έργων (Αττική), χερσαίων μεταφορών και μεταφορών μέσω αγωγών (Κεντρική Μακεδονία), αεροπορικών μεταφορών (Αττική) και εκδοτικών δραστηριοτήτων (Αττική).

Την ίδια στιγμή, τα στοιχεία του ΟΑΕΔ τον Σεπτέμβριο δείχνουν μικρή πτώση της ανεργίας, κυρίως λόγω της πρώτης φάσης του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας. Αναλυτικά, οι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του Οργανισμού άνεργοι ανήλθαν σε 930.393, μειωμένοι κατά 15.744 άτομα σε σχέση με τον Αύγουστο του 2015. Συγκριτικά με τον Σεπτέμβριο του 2014, όταν οι άνεργοι είχαν ανέλθει στα 968.100 άτομα, καταγράφεται μείωση 37.707 ατόμων. Σημαντικά υψηλός παραμένει ο αριθμός των μακροχρόνια ανέργων, καθώς ανέρχεται σε 419.274 άτομα (45,06%).

Αύξηση κατά 7.733 άτομα ή 7,27% κατέγραψαν τον περασμένο Σεπτέμβριο οι επιδοτούμενοι άνεργοι στον Οργανισμό, οι οποίοι ανήλθαν σε 114.083 άτομα, από 106.350 άτομα που ήταν ένα μήνα νωρίτερα.

Ο συνολικός αριθμός των επιδοτούμενων ανέργων αντιστοιχεί στο 12,26% του συνόλου, κάτι που σημαίνει ότι λίγο περισσότεροι από ένας στους δέκα ανέργους λαμβάνει κάποιας μορφής επιδότηση από τον ΟΑΕΔ.

Πηγή: Καθημερινή 21.10.2015
http://www.kathimerini.gr/835677/article/oikonomia/ellhnikh-oikonomia/shmantikh-ay3hsh-ths-apasxolhshs-ston-klado-ths-estiashs