Fast Food Workers vs Andrew Puzder

Η επιλογή του Donald Trump να προτείνει τον Andrew Puzder για την θέση του Υπουργού Εργασίας μόνο τυχαία δεν μπορεί να θεωρηθεί. Ο Puzder δεν είναι βέβαια καθόλου ακατάλληλος γι’ αυτή την θέση: από το 2011 και μετά συμμετέχει ενεργά σε μια σειρά οργανισμών και ινστιτούτων που προσφέρουν τις νομικο-τεχνικές υπηρεσίες τους για τα συμφέροντα των αμερικάνων καπιταλιστών. Από το 2011 και μετά, για παράδειγμα, μετέχει στο Εθνικό Συμβουλευτικό Όργανο της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Washington, ενός φορέα πιστού στο δόγμα της νεοφιλελεύθερης πολιτικής, ο οποίος παγίως λαμβάνει θέση υπέρ της απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων και ενάντια σε οποιαδήποτε προοπτική συζήτησης για μισθολογική ανατίμηση των εργατών στις ΗΠΑ. Το 2013 εξελέγη στην ηγεσία της Διεθνούς Ένωσης Franchise, ενός σκληρού εργοδοτικού συνδικάτου που απαριθμεί περίπου 15000 μέλη ιδιοκτητών εταιριών Franchise και το οποίο μέσα στην τελευταία πενταετία έχει βρεθεί πολλές φορές απέναντι στις διεκδικήσεις του κινήματος fight for $15 για αύξηση του κατώτατου ωρομισθίου στα 15 δολάρια. Τέλος, κομβικός σταθμός στην αντεργατική σταδιοδρομία του Puzder είναι, οπωσδήποτε, η θέση του στο American Enterprise Institute, ένα νεο-συντηρητικό αμερικάνικο think tank, τις εισηγητικές εκθέσεις του οποίου για ζητήματα εργασίας, κοινωνικής πρόνοιας, οικονομικών κλπ οι αμερικάνικες κυβερνήσεις λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τα τελευταία χρόνια.

Ο Puzder, όμως, είναι σφοδρός πολέμιος του κινήματος των αμερικάνων χαμηλόμισθων για ανατίμηση του βασικού μισθού τους, διότι έχει και ίδια συμφέροντα εναντίον τους: είναι ιδιοκτήτης της εταιρίας CKE Restaurants, η οποία είναι η μητρική εταιρία της αλυσίδας εστιατορίων Carl’s Jr and Hardee’s. Τα εστιατόρια του Puzder έχουν πολλάκις βρεθεί στο στόχαστρο του κινήματος αλλά και της δικαιοσύνης για τις κατάφωρες παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας σχετικά με τον μισθό, την ασφάλεια και τις συνθήκες εργασίας γενικότερα. Ως εκ τούτου η επιλογή του για την θέση του Υπουργού Εργασίας υποδηλώνει μια έμμεση πλην όμως σαφή τοποθέτηση της νέας προεδρίας ενάντια στο ακμάζον εργατικό κίνημα των αμερικάνων εργατών/τριών για μισθολογική ανατίμηση, το οποίο αναπόφευκτα έχει συνδεθεί με τις κινήσεις στις ΗΠΑ των τελευταίων χρόνων μαύρων προλετάριων ενάντια στον λευκό αστυνομικό ρατσισμό και την απαξίωση της ζωής των μαύρων, γενικότερα (Black Lives Matter).

 

Οι αμερικάνοι εργάτες/τριες, όμως, έχουν αποδείξει περίτρανα τα τελευταία 5 περίπου χρόνια, που έχουν βγει με αξιώσεις στο δημόσιο προσκήνιο ανατρέποντας τους μέχρι τότε εις βάρος τους συσχετισμούς, ότι δεν χαμπαριάζουν και πολλά από τις απειλές, τις μεθοδεύσεις και τις μαλαγανιές των εθνικών αφεντικών τους. Στον αντίποδα έχουν επιδείξει μια απαράμιλλη μαχητικότητα, αξιοζήλευτη για κάθε προλετάριο/α που προσανατολίζεται με γνώμονα το συμφέρον της τάξης του: της μόνης παραγωγού και ελευθερώτριας τάξης σε αυτόν τον παλιόκοσμο.
Παρακάτω μεταφράσαμε και αναδημοσιεύουμε αποσπάσματα από ένα πρόσφατο άρθρο του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters, τελείως ενδεικτικά σχετικά με τις κινήσεις των αμερικάνων εργατών στην βιομηχανία του fast-food ενάντια στην υποψηφιότητα Puzder, οι οποίες τον τελευταίο καιρό ολοένα και πληθαίνουν.

 

Εργαζόμενοι σε fast-food διαδηλώνουν ενάντια στον προτεινόμενο Υπουργό Εργασίας του Trump

12.01.2017
Lisa Baertlein & Sarah N. Lynch | LOS ANGELES/WASHINGTON

Το υποστηριζόμενο από σωματεία κίνημα fight for $15 διαδήλωσε την Πέμπτη έξω από καταστήματα των εστιατορίων Carl’s Jr and Hardee’s σε μια προσπάθεια να σταματήσει τον ιδιοκτήτη της αλυσίδας, σφοδρό πολέμιο της αύξησης του κατώτατου μισθού, από το να γίνει Υπουργός Εργασίας των Η.Π.Α.

Η ηγεσία της Γερουσίας ανέβαλε την ανάληψη των καθηκόντων του Puzder για τον Φεβρουάριο, από τις 17 Ιανουαρίου που ήταν εξ αρχής προγραμματισμένο.

Ο Puzder, 66 ετών σήμερα, ιδιοκτήτης για χρόνια της αλυσίδας Carl’s Jr and Hardee’s, είχε πει ότι οι πολιτικές διαχείρισης του Obama έχουν επιβαρύνει την βιομηχανία της εστίασης με υψηλά κόστη και έχουν συμβάλλει στην διαμόρφωση μιας ενορχηστρωμένης από την κυβέρνηση ύφεσης στον κλάδο των εστιατορίων.

Ο Puzder, φανατικός υποστηρικτής της εκλογής Trump, έχει τοποθετηθεί επανειλημμένως ενάντια στις πιέσεις για αύξηση του κατώτατου ωρομισθίου στα 15 δολάρια και αναμένεται να επαναφέρει πολιτικές υποτίμησης όπως π.χ. αυτές που περιορίζουν τις απλήρωτες υπερωρίες και βελτιώνουν τις συνθήκες ασφαλείας των εργαζομένων.

Το τεσσάρων ετών κίνημα fight for $15 έχει βοηθήσει να κερδηθούν αυξήσεις στους μισθούς σε California και New York. Έχει, επίσης, επιδιώξει να οργανώσει σε σωματεία τους εργαζόμενους στα fast-food.

Ο κλάδος της εστίασης στις Η.Π.Α. είναι ο μεγαλύτερος εργοδότης εργαζομένων που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό και εστιατόρια όπως το Carl’s Jr and Hardee’s αλλά και πολλά ακόμη, έχουν κατηγορηθεί ή μηνυθεί ότι έχουν παραβιάσει την νομοθεσία σχετικά με τον μισθό και την ασφάλεια των εργαζομένων.

“Αν όντως ο Puzder γίνει Υπουργός Εργασίας, αυτό θα σημαίνει ότι τα χρόνια της προεδρίας Trump θα είναι χρόνια χαμηλών αποδοχών, αντί να βελτιώσουν τις ζωές των εργαζόμενων Αμερικάνων, όπως την δική μου” είπε η Terrance Dixon, 32 ετών, η οποία πληρώνεται με 9 δολάρια την ώρα σε ένα εστιατόριο Hardee’s στο St Louis.

O Puzder πρόσφατα παραιτήθηκε από το συμβούλιο της Διεθνούς Ένωσης Franchise. Αυτό το εργοδοτικό συνδικάτο εκπροσωπεί εταιρίες όπως το Carl’s Jr and Hardee’s και η Mc Donald’s και έχει ωθήσει τα 15.000 μέλη που έχει προς την υποστήριξη του Puzder.

“Αυτές οι διαδηλώσεις αποσπούν την προσοχή από τα πραγματικά φλέγοντα ζητήματα της πολιτικής ηγεσίας του έθνους μας- δηλαδή πως να εξασφαλιστεί η οικονομική ανάπτυξη για όλους μας, το οποίο είναι η μόνη πραγματική λύση στο πρόβλημα της εισοδηματικής ανισότητας στην Αμερική” είπε ο Matt Haller, αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Franchise και αρμόδιος για τα δημόσια θέματα.

(πηγή: www.reuters.com)