Σημαντική δικαστική απόφαση διευκολύνει τον αγώνα των σωματείων στον κλάδο του fast-food

Πηγή: εφημ. New York Times, 27 Αυγούστου 2015

ΑΜΕΡΙΚΗ, ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ – Το Εθνικό Συμβούλιο Εργατικών Σχέσεων στην Ουάσιγκτον των Η.Π.Α., με μια απόφαση που εξέδωσε μέσα στον Αύγουστο του 2015, διευκόλυνε σημαντικά τον ρόλο των σωματείων στην διαπραγμάτευση μισθών και επιδομάτων, δίνοντας ταυτόχρονα την δυνατότητα σε οργανωμένους εργάτες από αλυσίδες fast food, αλλά και από άλλες εταρίες franchise, να διαπραγματεύονται με τις μεγαλύτερες εταιρίες (δότριες του franchise), όπως η Mc Donald’s και η Yum Brands, παρά με τα μεμονωμένα και μικρά εστιατόρια, όπου είναι σημαντικά δυσκολότερο να πετύχουν τον στόχο τους.

“Αυτό αφορά στο αν και εφόσον οι εργαζόμενοι αποφασίσουν ότι θέλουν να διαπραγματευτούν συλλογικά, ποιος απαιτείται από τον νόμο να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ώστε να διαπραγματευτεί με νόημα μαζί τους” είπε η Wilma B. Liebman, μια πρώην πρόεδρος του Συμβουλίου η οποία εξέφρασε μια κρίσιμη διαφωνία σε μια σχετική υπόθεση που εκδικάστηκε το 2002.

Η απόφαση του Συμβουλίου, η οποία ενδεχομένως μπορεί να αμφισβητηθεί στα αμερικανικά δικαστήρια με διάφορες αυτοτελείς αντιδικίες, αλλάζει ριζικά τον ορισμό της σχέσης μεταξύ εργοδότη και εργαζομένου, μια σχέση η οποία είχε διαμορφωθεί ως έτσι από την δεκαετία του 1980 και ίσχυε έως και σήμερα. Πλέον, μια εταιρία που προσλαμβάνει κάποιον εργολάβο για να στελεχώσει τις υπηρεσίες της, θα πρέπει να θεωρείται και αυτή συμμέτοχος-εργοδότης αυτών των εργατών, ακόμα και αν δεν τους εποπτεύει πραγματικά. Περαιτέρω, ένα σωματείο που εκπροσωπεί αυτούς τους εργαζόμενους πλέον θα νομιμοποιείται να διαπραγματεύεται με την μεγαλύτερη εταιρία, και όχι μόνο με τον εργολάβο, σύμφωνα με το ομοσπονδιακό εργατικό δίκαιο.

“Η απόφαση έχει μια ιδιαίτερη σημασία γιατί μερικές φορές ο εργολάβος είναι μια πολύ μικρή επιχειρηματική οντότητα και δεν έχει μεγάλη οικονομική ισχύ, ώστε θα πρέπει να οδηγηθείς στις διαπραγματεύσεις με την δότρια του σήματος του franchise.

Στην κρινόμενη υπόθεση, το Συμβούλιο αποφάσισε ότι η εταιρία με την επωνυμία Browning Ferries Industries of California συμμετείχε στην εργατική σχέση σαν μια συμμέτοχος-εργοδότρια εταιρία των εργαζομένων που προσλήφθηκαν από τον εργολάβο για να στελεχώσει το κέντρο ανακύκλωσης που διατηρούσε. Η απόφαση, ωστόσο, βρίσκει επίσης εφαρμογή και στην περίπτωση εταιριών εκτός από εκείνες που βασίζονται σε εργολάβους και σε εταιρίες εξεύρεσης προσωπικού, εκτεινόμενη ακόμα και σε εταιρίες με μεγάλο αριθμό franchisees.

“Η σημερινή απόφαση του Συμβουλίου είναι μια από τις πιο σημαντικές των τελευταίων 35 χρόνων” είπε ο Marshall Babson, ένας συνήγορος του Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου στην εν λόγω υπόθεση. “Ανάλογα με το πως θα εφαρμοστεί η νέα απόφαση από το Συμβούλιο, θα ανοίξει και ένας αντίστοιχος κύκλος διαπραγματεύσεων και αντιδικίας μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών. Η απόφαση ενδέχεται να έχει μία άμεση πλην ως σημαντική επίδραση στις υποθέσεις όπου το Συμβούλιο έχει προσφύγει εναντίον της εταιρίας Mc Donald’s και πολλών εταιριών franchise με το σήμα αυτής. Σε αυτή την περίπτωση, το Συμβούλιο θα επιβεβαιώσει ότι η εταιρία είναι συμμέτοχος-εργοδότρια μαζί με τις εταιρίες-λήπτριες του franchise, στις οποίες έχει παραχωρήσει το σήμα, καθιστώντας την έτσι δυνητικά συνυπεύθυνη για πολυάριθμες καταγγελίες παραβίασης εργατικών δικαιωμάτων.